Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μαρτυρίες Εθελοντών

Mαρία Μουρατίδου, Εκπαιδευτικός, Θεσσαλονίκη

Συνθήκες διαβίωσης
Το Ειλαμπούν είναι ένα Αραβικό κατά πλειοψηφία Χριστιανικό χωριό στο Βόρειο Ισραήλ. Οι άνθρωποι και οι συνήθειές τους θυμίζουν πολύ την ελληνική νοοτροπία. Το βιοτικό και μορφωτικό τους επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, και είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και με μεγάλη διάθεση να συναναστραφούν με ξένους εθελοντές.
Συνθήκες εργασίας
Οι εργασία μας κυρίως αφορούσε την ανακαίνιση μιας παλιάς μονοκατοικίας που επρόκειτο να γίνει πολιτιστικό κέντρο του χωριού, και κάποιες εργασίες στο σχολείο και το κέντρο του χωριού, κυρίως βάψιμο κάγκελων.
Το ωράριο ήταν αρκετά ελαστικό και η οργάνωση της εργασίας μας ήταν σχεδόν καθοριζόμενη από τους εθελοντές όσον αφορά την σειρά και την διάρκεια της εργασίας μέσα στην ημέρα.
Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου
Εξ’ αιτίας της ελαστικότητας του ωραρίου και της καλής διάθεσης πολλών ντόπιων να μας ξεναγήσουν, είχαμε την ευκαιρία να πάμε σε γειτονικές πόλεις Άκκο, Χάιφα, Τιμπέριας αλλά και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης. Χερτζίληα, Τελ Αβίβ, Ιεροσόλυμα και Ραμάλλα, Ιεριχώ.
Τις καθημερινές μαζευόμασταν σε σπίτια ντόπιων και παίζαμε μουσική και τραγουδούσαμε, ή μας είχαν τραπέζι από την ομάδα διοργάνωσης.
Σχέσεις με ομαδάρχη και άλλους εθελοντές
Την πρώτη εβδομάδα στην οποία πήρα μέρος ο αριθμός των εθελοντών ήταν πολύ περιορισμένος. Παρ’ όλα αυτά είχαμε μια καλή συνεργασία και είχαμε την διάθεση να συνταξιδέψουμε σε όλη την χώρα κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα